Meble do lokalu gastronomicznego – gotowe czy wykonane na wymiar?

Meble przeznaczone do kawiarni, restauracji czy baru można dzisiaj kupić bez problemów jako gotowe, ale można też zdecydować się na wykonanie ich na wymiar. Jaka opcja będzie najlepsza?

Jakie meble do lokalu gastronomicznego?

Aby lokal gastronomiczny rozpoczął działalność, kluczowe znaczenie ma jego właściwe wyposażenie. Trzeba zakupić nie tylko sprzęt i meble do zaplecza kuchennego, ale również do części przeznaczonej dla gości.

Wyposażenie części dla gości będzie przede wszystkim zależało od tego, jaki lokal gastronomiczny planuje się założyć. Inaczej będzie w końcu prezentowało się wnętrze eleganckiej restauracji, a inaczej baru. Duże znaczenie ma również to, jaką przestrzeń ma się do dyspozycji, ponieważ wtedy, gdy będzie ona ograniczona, duże znaczenie ma właściwe jej zaaranżowanie, aby nie była ona chaotyczna i przeciążona.

Oczywiście, nie można zapominać również o tym, żeby dobrać odpowiednie umeblowanie w zależności od stylu lokalu. Może być on tradycyjny, ale również nowoczesny, loftowy czy rustykalny. By podkreślić wystrój wnętrza, należy wtedy dobrać do niego dopasowane meble.

Gotowe meble gastronomiczne – czy warto?

Meble gastronomiczne gotowe są obecnie dostępne w różnych wariantach i można łatwo dobrać je do lokalu. Warto jednak pamiętać o tym, że mają one jednak kilka minusów.

Gotowe meble gastronomiczne to przede wszystkim stoły oraz krzesła, ławy, fotele. Są one dostępne w różnych stylach – jako tradycyjne meble drewniane, ale również nowoczesne wykonane z metalu czy tworzyw sztucznych.

Również jako gotowe można kupić lady barowe i restauracyjne, meble do przechowywania jak regały, witryny, które także sprawdzą się w lokalu.

Atutem gotowych mebli jest przede wszystkim ich łatwa dostępność, ponieważ można kupić je praktycznie od ręki i dodatkowo często w niskich cenach. Minusem może być jednak brak możliwość indywidualnego dopasowania ich pod kątem wymiarów oraz czasami gorsza jakość, co wynika przede wszystkim z zastosowanych materiałów.

Aby kupić meble gastronomiczne gotowe, warto przede wszystkim wrócić uwagę na jakość ich wykonania. Te lepszej jakości będą nie tylko wyglądały efektowniej, ale także będą trwalsze, co powoduje, że mogą posłużyć na dłużej. Pod uwagę warto też wziąć ich stylistykę, by dobrać ją specjalnie do stylu wnętrza.

Meble gastronomiczne na wymiar – kiedy je zamówić?

Drugim rozwiązaniem jest zakupienie mebli na wymiar. W tym przypadku przygotowuje je firma stolarska, na przykład https://stolbar.net.pl/, która od lat zajmuje się produkcją mebli barowych, kawiarnianych, restauracyjnych na wymiar dla swoich klientów.

Wykonane na zamówienie meble gastronomiczne mają wiele zalet, między innymi można dobrać je do konkretnego miejsca pod względem wyglądu, a także dostosować pod kątem zastosowanych materiałów, na przykład jak drewno, płyty meblowe, metal, szkło.

Zakład stolarski może wykonać meble dostosowane specjalnie pod względem wymiarów do miejsca ich ustawienia, dlatego też dzięki nim można wykorzystać każdy wolny centymetr. To bardzo dobry wybór, gdy wykonuje się zabudowę baru czy boksy dla gości.